Berhati-hati beli makanan dari Mc Donalds (BAHAYA)

 

 

 

AIYOYO

McDonalds restoran cepat saji sangat popular didunia tetapi
kita harus berhati- hati kerana takut makan yang di sediakan kurang
masak seperti gambar dibawah ini..KECEWA RASE


SUMBER : borakkosong

(pic)..Lelaki yang digoda wanita dengan punggungnya

 

 

 

MACAM-MACAM ADA


ISH3
 
 
 
SUMBER :borakkosong

3 Petua Jika Tangan Terkena Air Panas....

 

 

 

BERGUNA UNTUK KITA


Baru-baru ini, tangan saya terkena air panas yang baru mendidih. Pergh... terus terdiam kejap. Semuanya berlaku semasa nak tuang air panas ke termos. Selama ni, Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Tapi hari tu, entah mengapa.

Saya pun apa lagi. Terus cari minyak gamat. Memula rasa macam nak ke bilik air. Ambil ubat gigi. Tapi tak jadi. Lepas tu, tunggu apa lagi, terus lumurkan minyak gamat ke seluruh tangan yang kena air panas tadi.


Minyak Gamat


Syukur Alhamdulillah... lega sikit rasanya. Lepas dah kering sikit, saya sapukan lagi. Saya ulangi sehinggalah keadaan tangan saya kembali normal. Mujur tiada perkara buruk lain yang berlaku. Tangan pun dah kembali normal. Alhamdulillah.


Masa kena air panas tu, memang tak sempat nak rujuk memana petua. Apa yang terlintas hanyalah sama ada nak gunakan ubat gigi ataupun minyak gamat. Itu aje. Akhirnya, minyak gamatlah yang jadi pilihan.

Beberapa hari selepas itu, barulah hati saya tergerak nak cari petua lain yang berkaitan. Hasilnya, saya dapati sabun mandi pun boleh digunakan.

Caranya mudah saja. Gosokkan secara perlahan-lahan tangan yang terkena air panas dengan air sabun. Gosoklah sehingga tangan anda tidak terasa panas.

Itu saja. Mudah, kan?

Jadi, seandainya tangan anda terkena air panas, ada 3 benda yang boleh digunakan. Iaitu minyak gamat, ubat gigi dan air sabun.

p.s: Alhamdulillah... tak perlu risau lagi kalau kena air panas.
 
 
SELAMAT MENCUBA.sumber : petuasejagat

Penyakit Hati Wilson (Wilson's disease) (FAKTA)

 

 

 

PENYAKIT YANG SANGAT MERBAHAYA

 

Penyakit hati Wilson, atau Wilson's disease (WD), adalah penyakit hati yang disebabkan oleh terlalu banyak pengumpulan kuprum (copper) dalam hati, yang menyebabkan sirhosis hati (hati fibrosis) dan masalah masalah yang lain. WD berlaku kerana hati tidak mampu untuk menyingkirkan kuprum keluar daripada badan, seterusnya menyebabkan pengumpulan kuprum dalam hati dan tisu badan.
Hati yang mengandungi banyak kuprum (gambar menunjukkan potongan hati)
Antara simptom utama penyakit WD ialah pesakit mendapat penyakit hati sirhosis dan tanda tanda kerosakan sistem saraf tunjang (central nervous system). Penyakit hati sirhosis dimanifestasi oleh simptom dan tanda berikut:

Antara simptom dan tanda kerosakan sistem saraf tunjang termasuk:
 • Sawan
 • Mania (gembira yang melampau) dan kemurungan
 • Rendah IQ
 • Rendah memori
 • Sukar membuat keputusan
 • Meningkat atau berkurangnya nafsu seksual
 • Pemarah
 • --------------------------------------------
 • Tidak boleh berkata dengan baik (dysarthria)
 • Tidak boleh mengingat dengan baik
 • Tidak boleh berjalan atau bergerak dengan baik (ataxia)
 • Tidak boleh menelan makanan (dysphagia)
 • Pergerakan badan yang janggal dan berulang ulang seperti menepuk tangan
Antara tanda lain yang boleh dilihat ialah terdapatnya lingkaran perang hasi enapan kuprum pada iris mata (Kayser-Fleischer ring)
Gambar dari Wikipedia
Individu yang menghidap penyakit WD ini juga turut mengalami masalah berikut:
 • Darah cepat termusnah (hemolysis)
 • Jari berwarna biru pada pangkal kuku.
 • Sakit sakit sendi
 • Kulit berwarna kelabu
Rawatan biasanya menggunakan ubat Penicillamine, atau ubat Trientine dihydrochoride. Sekiranya kerosakan hati sudah terlalu teruk, maka transplan hati perlu dijalankan untuk mengembalikan sistem perkumuhan badan yang normal.
Gambar menunjukkan bagaimana penyakit ini boleh diwarisi oleh seseorang dari ibu bapanya. Penyakit WD adalah penyakit autosomal recessive.
Gambar dari Wikipedia.
Sekiranya ada adik beradik anda yang disahkan menghidapi penyakit ini, maka seharusnya seluruh adik beradik anda dijalankan ujian genetik bagi mengenalpasti sekiranya ada anggota keluarga anda yang lain turut menghidapi penyakit yang sama. Ini adalah kerana dalam segolongan individu, penyakit WD ini tidak menampakkan simptom simptom yang jelas. Untuk mengelakkan komplikasi yang lebih serius, maka setiap adik beradik yang lain harus diperiksa sekiranya ada antara keluarga mereka yang menghidap penyakit ini.


INGAT LIMA PERKARASUMBER : http://www.blog.kesihatanonline.com/

Ada Professor Saran Makan Tahi Hidung Supaya Sihat (GELI)

 

 

 

GEMPAKBOH PROFESSOR NIEH #GILA

 

Doktor specialis paru-paru berasal dari Austria Prof Dr Friederich Bischinger pernah menyarankan orang untuk makan kotoran hidungny) sendiri kerana dikatakan boleh meningkatkan kekebalan tubuh.

Penemuan Prof Bischinger itu sempat menjadi kontroversi. Ramai orang awam dan pengamal perubatan yang menolak mentah-mentah teori Prof Bischinger dan mengatakan teori itu tidak masuk akal.

Alasannya tahi hidung adalah kotoran yang menjijikkan kerana lendir kering itu  menjadi sampah  berbahaya masuk dalam tubuh. Jika makan tahi hidung sama saja dengan makan semua organisme atau bakteria yang harusnya dikeluarkan melalui hidung. Tapi menurut Prof Bischinger mengorek tahi hidung dengan menggunakan jari-jari sendiri adalah sesuatu yang sihat, menyenangkan dan lebih sesuai dengan tubuh manusia.

Tahi hidung itu sendiri terbentuk dari kotoran yang masuk ke dalam lubang hidung melalui proses pernafasan. Debu dan kotoran yang masuk ke hidung ini akan disaring oleh filter atau bulu-bulu hidung. Kotoran yang tidak tersaring akan ditangkap oleh lendir yang ada dihidung. Lama kelamaan lendir ini akan mengeras dan terbentuklah tahi hidung.

"Makan tahi hidung kering adalah cara yang bagus untuk memperkuat sistem kekebalan tubuh. Secara mediik itu masuk akal dan hal yang wajar untuk dilakukan. Dalam sistem kekebalan, hidung adalah filter yang menyaring banyak bakteria menjadi satu dan ketika campuran ini tiba di usus akan bekerja seperti ubat," kata Prof Bischinger.

Mengorek hidung merupakan kegiatan yang positif kerana membantu membersihkan hidung dari kotoran. Hal ini tentu saja membuat seseorang boleh bernafas lebih baik kerana tidak ada yang menghalangi jalur pernapasan.

Prof Bischinger mengatakan ketika masih kecil anak-anak senang untuk mengupil hidungnya sendiri. Tapi ketika beranjak dewasa kebiasaan ini mulai terhalang oleh adanya tekanan dari masyarakat yang menganggap hal tersebut adalah suatu tindakan menjijikkan dan anti-sosial.

Orang menganggap kalau tahi hidung adalah suatu kotoran yang harus dibuang dan bukan untuk dikonsumsi. Tapi bagi Prof Bischinger, tahi hidung juga boleh bertindak sebagai vitamin yang dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh seseorang. BETOL KE X?SUMBER :  borakkosong

Berhati-hati beli ayam goreng (geli)

 

 

 

JAGA-JAGA OK

Teka ini daging apa?
Ini sebenarnya daging tikus..
bentuk hampir serupa dengan daging ayam..
berhati-hati jika kita membeli ayam goreng , takut terbeli
daging tikus...
Walaupun kelihatan serupa  dengan ayam goreng , dibawah ini sedikit tip untuk membezakan antara ayam goreng tikus dengan ayam goreng sebenar:
1. Dari dagingnya, walaupun sama-sama putih dan rasanya benar-benar hampir sama, akan tetapii daging tikus lebih banyak lemaknya dan seratnya lebih halus daripada ayam goreng sebenar (seperti gambar diatas yang penuh dengan minyak dibahagian paha).
2. Dari kulitnya, perhatikan lebih teliti lagi apakah pori-porinya besar atau kecil. Kalau pori-pori kecil, kemungkinan yang pernah tumbuh adalah bulu. Pori-pori dari bulu (ayam) adalah lebih kasar daripada pori-pori bulu (tikus)
3. Dari harga, kalau harganya terlalu murah, lebih banyak kemungkinan kalau adalah ayam goreng jadian.
Berhati-hatilah kalau membeli ayam goreng.
inilah cara daging goreng tikus di buat..


apabila sudah di goreng bentuknya seperti diatas...
GELI SEYH !
sumber :  borakkosong

Wow..anak Bon Jovi seksi berbikini (18SX)

 

 

 

SEKSI AR LOL


infospesial.net -   Ternyata Jon Bon Jovi memiliki puteri cantik berusia 18, Stephanie. Saat bercuti di karibia, Stephanie tampak seksi mengenakan bikini.


Dilapor dari Dailymail, Jon bersama isterinya, Dorothea dan tiga anaknya, Stephanie (18), Jacob Hurley (9) dan Romeo Jon (7) bercuti di pulai St.Barts, Karibia. Keluarga tersebut asyik bersantai di pantai yang indah.


Jon beraksi dengan hobi barunya sebagai seorang fotografer. Sedangkan Dorothea bersama tiga anaknya, asyik bermain di pantai sambil berenang.


Stephanie menarik perhatian dengan menggunakan bikini hitam model halterneck dan bawahan bermotif bunga, Stephanie terlihat begitu cantik dan seksi.


JANGAN TGK LAMA-LAMAsumber :  borakkosong

Gila.. wanita ini dibogelkan ketika di konti radio semasa on air (18sx)

SUKA PAKSA OR SUKA RELA?

Kita terkadang tidak tahu dengan apa yang sedang dilakukan oleh seorang konti radio sebuah acara di radio, kerana memang mereka idak kelihatan. Dan hanya suaranya saja yang boleh kita dengar.
Tapi pada kesempatan ini, mari kita lihat apa yang sebenarnya terjadi di studio radio ini. Dijamin semua akan terkejut dan matanya pasti terkeluar dengan ganas.......
IGT SELAMAT AR

Sumber : borakkosong

Rumah Yang Comel Diatas Buai ..

MMG TERBAEK BLEH GOYANG-GOYANG


 MMG XDUDUK DIAM KAT DALAM

Spiderman Datang Kampung (lawak)
SAMPAI KAMPUNG SPIDERMAN SELAMATKAN ORG..
 SANGAT KUAT

Sejarah Rokok Mesti Kena Baca !

 

 

 

SEJARAH ROKOK YANG RINGKASWarga asli benua Amerika (Maya, Aztec dan Indian) mengisap tembakau pipa atau mengunyah tembakau sejak 1000 sebelum masehi. Kru Columbus membawanya ke “peradaban” di Inggris dan perdagangan tembakau dimulai sejak tahun 1500-an, terutama tembakau Virginia dan masih eksis hingga detik ini.

Manusia di dunia yang merokok untuk pertama kalinya adalah suku bangsa Indian di Amerika, untuk keperluan ritual seperti memuja dewa atau roh. Pada abad 16, Ketika bangsa Eropa menemukan benua Amerika, sebagian dari para penjelajah Eropa itu ikut mencoba-coba menghisap rokok dan kemudian membawa tembakau ke Eropa. Kemudian kebiasaan merokok mulai muncul di kalangan bangsawan Eropa. Tapi berbeda dengan bangsa Indian yang merokok untuk keperluan ritual, di Eropa orang merokok hanya untuk kesenangan semata-mata. Abad 17 para pedagang Spanyol masuk ke Turki dan saat itu kebiasaan merokok mulai masuk negara-negara Islam.
 
 
 
 

Info Tentang F**K (18sx)

 

 

 

SEJARAH


Pinned Image 
MCM SIOT JE

 

Mari kitar semula disket

 

 

 

JOM RAMAI-RAMAI CARI DISKET LAMA
disket? kalo tanya budak2 sekarang, agaknya mereka tahu ke apa benda tu? sebab aku sendiri hidup pon pada zaman orang tak berapa pakai disket dah... tapi sempat juga la beli sekotak dulu... warna-warni lagi.. haha


so bagi yang ada koleksi disket lama2, apa korang buat ngan harta karun korang tu? penyemak bilik? penyemak meja?  XD


let see macam mana cara kita nak kitar semula barang2 lama ni... 

 
 
 
 
GILE SENI AR LOL
Berusaha 18 bulan akhirnya kurus,cantik gila

USAHA TANGGA KEJAYAAN


Seorang wanita, Harriet Jenkins yang berusia 25 tahun berjaya menguruskan badannya sebanyak 95.2 kilogram (kg) kepada 73.3kg selepas dia menerima pelawaan rakannya agar menyertai satu kumpulan menguruskan badan.Jenkins yang bercita-cita menjadi seorang guru sebelum ini mempunyai berat badan lebih 165kg. Graduan yang menganggur itu juga sering menjadi mangsa ejekkan dan sindiran daripada orang ramai.

Hanya selama 18 bulan, Jenkins yang enggan menjalani pembedahan untuk mengubah bentuk badannya berjaya mengurangkan lebih separuh berat badan asalnya selain mendapat tawaran kerja sebagai seorang guru sebuah sekolah rendah. Dia berjaya mengurangkan berat badan melalui pemakanan yang sihat dan bersenam.

Dia benar-benar gembira dengan kehidupannya sekarang. Inilah keadaan sebelum dan selepas mengamalkan diet
 
 
Keadaannya sekarang selepas berusaha selama 18 bulan..


sumber : borakkosong

Awek ni selamba bagi anjing jilat puting payu****nya untuk air susu (18++)

 

 

 

DAH BOSAN HIDUP KOT SBB TU BUAT KEJE BODOH
BOSAN AGAK YE

SUMBER : borakkosong

Guru Dipecat kerana Nyanyi Rock Metal

 

 

 

MMG TERBAEK AR CIKGU MCM NI..STUTGART - Bukan tanpa alasan dewan sekolah memecat guru berusia 29 tahun ini. Guru yang sehari-harinya mengajar filosofi itu adalah vokalis dari rock metal yang selalu tampil dengan berlumuran darah.
Guru yang berkepala botak ini jika di sekolah selalu mendiskusikan masalah etika kepada murid-muridnya yang berusia 14 tahun di salah satu sekolah di Stutgart.
Tapi ketika malam hari dia menyebut dirinya dengan julukan Bloodbeast, serta membasahi panggung dengan tubuhnya dilumuri darah haiwan. Penyanyi latarnya pun bertelanjang dada bersama band-nya yang bernama Debauchery.
"Kami sangat khuatir ketika mendengarkan muziknya dan kami menyedari bahawa dia mengajar anak-anak kami," ujar salah seorang orang tua. Seperti dilansir orange.co.uk,
Dewan sekolah yang terkejut pun memintanya untuk mengundurkan diri. Alasannya kerana penampilannya tersebut merupakan bentuk dari mental yang tidak stabil yang mungkin berbahaya kepada anak-anak.
Dia diminta untuk memilih antara muzik dan kariernya sebagai seorang guru, dia tidakboleh mengajar di manapun kecuali dia keluar dari band-nya.
Tapi Thomas Gurrath nampaknya menyukai musik metal seperti itu, dia pun melepas kariernya sebagai seorang guru.
SUMBER :  borakkosong

Hebat betul hiasan kereta Lamborghini ini sampai polis pun geram

 

 

 

MMG GILA AR LAMBO NIE !


AGAK-AGAK BILE BOLEH BELI SEBIJIK NIE??
SUMBER : borakkosong

Blog Archive

Download